Stichting Cavak

Centrum voor audiovisuele amateurkunst

Winnaar filmstarz 2015: jade

Winnaar filmstarz 2015: jade

Where we belong van Jade van de Moere wint Gouden Zeester

Als dan eindelijk het moment is aangebroken dat jouw filmidee, waar je als FilmstarZ kandidaat negen maanden lang aan hebt gewerkt, daadwerkelijk op het witte doek voor een volle zaal in première gaat, komen alle elementen samen, en dan voel je, dan weet je opeens weer waarom je juist van dit verhaal een film wilde maken.

Afgelopen maandagavond sloeg voor Jade van de Moere, Ira Hoefsmid en het tweetal Stefano Parinussa/Harmen van der Kaaden het uur van de waarheid. CineCity had de rode loper uitgerold, het publiek stroomde binnen en de coaches hadden alle drie de films bekeken en beoordeeld. Klik hier voor het beeldverslag.

Dit jaar was er vanuit Cavak besloten de jury samen te stellen uit alle coaches die bij de drie films betrokken waren. Elke film moest aan ongeveer 20 criteria voldoen. Het bleek, zoals elk jaar, weer geen makkelijke klus. De films waren stuk voor stuk weer pareltjes en niet met elkaar te vergelijken. Een belangrijk onderdeel van de beoordeling was hoe je als filmmaker het hele proces hebt doorstaan. Was er groei en ontwikkeling? Ontstond er een natuurlijk evenwicht tussen filmmaker, cast en crew? Bleven alle beelden overeind in de eindmontage, is er over het geluid goed nagedacht? Was er voldoende tijd om de afwerking te doen? Kortom, hoofdcoach Rieks Soepenberg legde tijdens het voorlezen van het juryrapport uit dat het echt geen gesneden koek was. Uiteindelijk moest er een winnaar uit de bus komen. 

Het werd de film ‘Where we belong’ van Jade van de Moere. Jade is met haar zeventien jaar de jongste regisseur sinds FilmstarZ zes jaar geleden van start ging. Ze was blij en ontzettend verrast toen ze hoorde dat haar film als beste werd beoordeeld. Programmadirecteur Jeroen van Oijen vulde Rieks aan: “Ook de andere twee kandidaten mogen ontzettend trots zijn op wat ze voor elkaar hebben gekregen. Het is niet niks om van idee tot film naar het scherm toe te werken. Het vergt discipline, inzet, een dosis gezonde bemoeienis en heel veel enthousiasme. Dat hebben de kandidaten alle drie laten zien.” Presentator Sebastiaan Hoekman praatte het geheel op zijn geheel eigen, leuke wijze aan elkaar en sloot de avond af met de mededeling aan het aanwezige publiek dat FilmstarZ 2016 al weer van start gaat op 27 februari. 

QUOTES

Ira Hoefsmid (Waar zijn we morgen): “Wow, wat enorm om je film dan zo groot te mogen zien na hem zo veel en zo vaak op allerlei kleine, minder kleine, grotere en minder grote schermpjes uren na elkaar te hebben bekeken.” 

Stefano Parinussa & Harmen van der Kaaden (Hey): “Mmmm…tja.. ’Hey’ dat komt gewoon in je op, zomaar opeens en ook vanuit heel veel verveling omdat we in Zeeland wonen.” 

Jade van de Moere (Where we belong): “Ik heb al bij twee eerdere Cavak-producties ervaring opgedaan, wilde dit zo graag. Maar nu was ik oud genoeg om me aan te melden. Niets is gaver dan films maken.”